Kulinaria
Sortowanie
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(21)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
(11)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
(8)
Wypożyczalnia Baranowo
(6)
Wypożyczalnia Lusowo
(4)
Autor
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Górska Danuta
(2)
Adams Mike
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Czerwiński Arkadiusz
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Kozioł Ewa
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Linowski Dominik
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malicka Magda
(1)
Nowak Magdalena (tłumacz)
(1)
Pieńkos Milena
(1)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
1945-1989
(1)
Język
polski
(13)
Odbiorca
Dorośli
(9)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura francuska
(2)
Temat
Gospodarstwo domowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywność
(2)
Amerykanie
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Fasola
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Groch
(1)
Kobieta
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Odżywianie
(1)
Odżywianie-higiena
(1)
Owoce
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przetwórstwo
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Samobójstwo
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wegetarianizm
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Gruzja
(1)
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Biografia
(2)
Książka kucharska
(2)
Poradnik
(2)
Autobiografia
(1)
Książki dla przedszkolaków
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(956)
Socjologia i społeczeństwo
(522)
Literaturoznawstwo
(326)
Kultura i sztuka
(249)
Podróże i turystyka
(249)
Kulinaria
(13)
Psychologia
(212)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(167)
Edukacja i pedagogika
(161)
Medycyna i zdrowie
(142)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(116)
Religia i duchowość
(95)
Biologia
(90)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(77)
Etnologia i antropologia kulturowa
(73)
Styl życia, moda i uroda
(72)
Rozwój osobisty
(63)
Kultura fizyczna i sport
(52)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(47)
Fizyka i astronomia
(36)
Geografia i nauki o Ziemi
(35)
Językoznawstwo
(34)
Hobby i czas wolny
(31)
Ochrona środowiska
(28)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(27)
Media i komunikacja społeczna
(26)
Filozofia i etyka
(24)
Nauka i badania
(23)
Informatyka i technologie informacyjne
(17)
Inżynieria i technika
(15)
Architektura i budownictwo
(12)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(11)
Transport i logistyka
(11)
Praca, kariera, pieniądze
(10)
Matematyka
(9)
Rolnictwo i leśnictwo
(8)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Chemia
(5)
Archeologia
(4)
Dom i ogród
(4)
Zarządzanie i marketing
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ukryte toksyny / Mike Adams ; przełożyła Magdalena Nowak. - Kraków : Wydawnictwo Esprit, 2017. - 368, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę „karmią” nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek i kosmetyków. Wielkie koncerny spożywcze oraz środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam produktów spożywczych i suplementów, zmówiły się, aby nie ujawniać dowodów naukowych i ukryć przed opinią publiczną szokującą prawdę na temat jedzenia. Prawdę na wagę naszego zdrowia i życia. Z książki dowiesz się: • czym skażone są żywność, suplementy diety, produkty ekologiczne, kosmetyki oraz karma dla zwierząt? • jaki ma to wpływ na nasze zdrowie i życie? • co jeść, a czego unikać? • jak odtruć zatruty organizm?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska uczta to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów. Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewelacyjne potrawy!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Magda" - Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się jak długą i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie. Autorzy zabierają czytelnika w niezwykle emocjonalną podróż, gdzie szczęście miesza się samotnością, zaufanie i wiara z naiwnością, a los bywa równie łaskawy co okrutny. Opowieść o niezwykłej sile, wierze we własne możliwości i ciekawości świata, która pozwala sięgać po marzenia!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Wypożyczalnia Baranowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Wypożyczalnia Lusowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy w dobie diet atakujących nas z każdego kolorowego magazynu, wyrzeczeń i nieustających wizyt w fitness klubach można cieszyć się smakiem potraw i hołdować drobnym zachciankom bez wyrzutów sumienia? Mireille Guiliano twierdzi, że tak i podaje tysiące sposobów na dobre, satysfakcjonujące życie wolne od narzucanych z góry modeli i wzorców. Francuzki na każdy sezon to nie tylko pożyteczne rady dotyczące komponowania posiłków, to przede wszystkim napisany z humorem przewodnik, który mógłby nosić podtytuł: jak uszczęśliwić siebie. Wraz z obfitością znakomitych przepisów kulinarnych, autorka oferuje cenne wskazówki, jak odnaleźć swój styl, dbać o siebie, dobrze się bawić i czerpać radość z drobiazgów. Znakomita lektura dla każdego, kto chce się nauczyć smakować każdą chwilę - ze znawstwem, umiarem i przyjemnością.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W objętej obsesją dietetycznego jedzenia Ameryce książka ta wywołała prawdziwą rewolucję. Choć Francuzki nie przestrzegają żadnych wymyślnych diet, napychając się potrawami zawierającymi węglowodany w najróżniejszych postaciach i nie stroniąc od dużych ilości wina, są znacznie szczuplejsze i zdrowsze niż Amerykanki. W swojej książce Guiliano nie proponuje żadnych systematycznych planów, ani list produktów, których wolno lub nie wolno spożywać. Zamiast tego oferuje proste recepty sprowadzające się do jedzenia produktów sezonowych, aktywności fizycznej i odrzuceniu myślenia, że konsumpcja potraw dla przyjemności musi wiązać się z poczuciem winy. Jej metody są nie tylko skuteczniejsze, ale łatwiejsze do stosowania; co więcej - nie wymagają specjalnych wyrzeczeń.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Baranowo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Lusowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Książka autorki popularnego bloga ZielonyZagonek.pl.
Jeszcze kilka lat temu żyłam zamknięta w czterech ścianach w swoim mieszkaniu w jednym z wielkich miast Europy. Podobnie jak wy wolność odzyskiwałam w weekend, wtedy pakowałam walizki i jechałam na łono natury poza miasto - im dalej, tym lepiej. Ciągle mi czegoś brakowało, czułam się osaczona, miałam wrażenie, że wpadłam w ten sławny wyścig szczurów jak śliwka w kompot. A gdzie w tym wszystkim czas na życie? Natura i prostota - to było moje lekarstwo. Powrót do życia nie musi oznaczać przeprowadzki na wieś. Weźcie tę książkę do domu i poznajcie wyjątkową drogę, która kiedyś pomogła mi odnaleźć samą siebie i poczuć wolność. Dajcie mi szansę, a zobaczycie, że ekologia to nie tylko segregowanie śmieci, lecz także życie w harmonii ze sobą i światem. Pozwólcie mi pokazać wam, jakie to wszystko proste. • W kilka chwil pozbądźcie się z domu toksyn, aby był bezpieczny i stał się oazą w miejskiej dżungli, prawdziwym miejscem wypoczynku po ciężkim dniu. • Zakochajcie się w jakości i prostocie, dzięki którym znikną dziury w domowym budżecie. • Nauczcie się naturalnej pielęgnacji skóry, której pozazdrości wam niejedno SPA. • Poznajcie moje tricki, dzięki którym eko wcale nie jest dla bogaczy. Dajcie się zainspirować i rozpocznijcie zieloną rewolucję na miarę swoich możliwości!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Baranowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Lusowo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nieautoryzowana biografia jednej z najbardziej znanych postaci kulinarnego świata. Samobójcza śmierć Anthony`ego Bourdaina w czerwcu 2018 roku wstrząsnęła jego fanami na całym świecie. Kucharz, podróżnik i gwiazdor programów telewizyjnych wydawał się mieć wszystko: wymarzoną pracę, pieniądze i międzynarodową sławę. Rzeczywistość była jednak bardziej skomplikowana. Ta książka to wyjątkowy portret nieoczywistej postaci, jaką był Bourdain. Dziennikarz Charles Leerhsen zagłębia się w najciemniejsze zakamarki jego życia. Opisuje dzieciństwo i młodość kucharza, jego błyskotliwą karierę oraz burzliwy związek z włoską aktorką Asią Argento. Nie unika kontrowersyjnych tematów, takich jak romanse, kontakty z prostytutkami, skłonność do alkoholu i narkotyków. Cytuje pamiętniki, notatki oraz prywatne wiadomości gwiazdora, które rzucają nowe światło na ostatnie chwile jego życia i mogą kłaść się cieniem na obraz, jaki fani Bourdaina mają wyrobiony na podstawie jego medialnej obecności. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Baranowo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Życie w stylu vege / Magdalena Makarowska ; fotografie Tomasz Makarowski. - Wydanie I. - Łódź : JK - Feeria Wydawnictwo, 2017. - 263, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Wyczerpujące kompendium wiedzy o zdrowym, bezmięsnym odżywianiu. Autorka prezentuje najważniejsze produkty, które muszą się znaleźć w diecie vege i ich praktyczne zastosowanie w kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie / Magda Malicka ; ilustracje Elżbieta Kidacka. - Warszawa : Zielona Sowa, 2019. - [32] strony : ilustracje ; 29,5 cm.
(101 Ciekawostek)
Forma i typ
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Czyją kuzynką jest truskawka? Ile miodu zbierze pszczoła przez całe swoje życie? Co to jest kiwano? I czy mrowisko to na pewno tylko dom dla mrówek? To, co jemy, może być bardzo ciekawe! Wyrusz w podróż drogą ziarenek zbóż i odkryj, z czego wyrabia się kasze i pieczywo. Dowiedz się, co ukrywa się pod egzotycznymi i rodzimymi nazwami, jakie zwyczaje związane są z jedzeniem i dlaczego tak ważne jest to, co jemy. Nowa seria "101 ciekawostek" to pełne tematycznych informacji encyklopedie dla dzieci, które opatrzone szczegółowymi ilustracjami, wzbogacą wiedzę każdego czytelnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Wypożyczalnia Przeźmierowo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 6/II (1 egz.)
Wypożyczalnia Baranowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6/II (1 egz.)
Wypożyczalnia Lusowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegańska : pyszna, prosta, inspirująca/ Magdalena Pieńkos. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2017. - 192 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na sycące śniadania, wzmacniające koktajle, zachwycające przekąski, a także wyśmienite zupy, dania główne, desery i ciasta. Magdalena Pieńkos, autorka bloga Blue Almonds, inspiruje do rozpoczęcia smacznej i zdrowej przygody z kuchnią wegańską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fasola i groch : potrawy i przetwory / Anna Rościszewska-Stoyanow. - Warszawa : "Watra", 1982. - 79,[1] strona : rysunki ; 17 cm.
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Baranowo
Brak informacji o dostępności: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość – być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces.
Pani Lucyna miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za roczną pensję mogła kupić trzy majątki ziemskie!
„Panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu – mówili złośliwcy, zazdroszczący jej żyłki do marketingu i interesów, dodając: – Jest jak rtęć, wszędzie się wciśnie”. Słynęła też ze swojej oszczędności, co sprawiło, że żartobliwie nazywano ją „Ćwierciakiewiczową”. Była jednocześnie wzorem emancypacji, a promując w swoich poradnikach, redagowanych przez siebie kalendarzach i rubrykach prasowych zdrowy styl życia, wyprzedziła epokę.
Teraz Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Warszawa końca XIX wieku ożywają na nowo na kartach frapującej biografii spisanej przez znaną dziennikarkę, Martę Sztokfisz. Tę książkę czyta się jak doskonałą powieść!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tarnowo Podgórne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej